Pénzre van szüksége a Teslának

Másfélmilliárd dollárt készül magas hozamú, úgynevezett “bóvlikötvény” kibocsátásával a tőkepiacon felvenni a Tesla a Model 3 sorozatgyártása felfuttatásának a finanszírozására.

A Tesla csak az idei második negyedévben 1,2 milliárd dollárt fordított a Model 3 gyártásának az előkészítésére. A júniussal zárt negyedév végén a Tesla 3 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett, szemben az előző negyedév végi 4 milliárd dollárral és az egy évvel korábbi 3,25 milliárd dollárral.

A 35 ezer dolláros “megfizethető” áron a vásárlók széles rétegének szánt új modell első példányait nemrégiben szállította le a megrendelőknek a Tesla. Tervei szerint az idei év végére heti 5 ezerre növeli a gyártási kapacitást, a jövőre pedig heti 10 ezerre. A Tesla új modellre adott megrendelések száma már meghaladja a félmilliót. A legújabb megrendelések teljesítését 2018 végére igazolja vissza a Tesla.

A 2025-ben lejáró kötvény a Tesla első kibocsátása a tőkepiac magas hozamú szegmensében, a bóvlikötvények piacán. A Tesla eddig részvénykibocsátással, illetve részvényre konvertálható kötvények kibocsátásával fedezte finanszírozási szükségleteit.     A Tesla kötvényének jegyzését a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Barclays, a Bank of America a Merrill Lynch, a Citigroup, a Deutsche Bank és az RBC végzi.

A bóvlikötvény kibocsátásának bejelentését követően a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet megerősítette a Tesla “B mínusz” adósbesorolását negatív kilátással.     Az idén már 67 százalék árfolyamnyereséget felhalmozó Tesla részvény közel két százalékkal gyengült a kötvénykibocsátás hírére.