Az orosz piac húzza a finn gumigyártót

Nokian
A várakozáson felül javult a Nokian gumiabroncs gyártó vállalat negyedéves eredménye az Oroszországban megindult keresletnövekedésnek köszönhetően, ami éves prognózisának felfelé korrigálására is okot adott a finn vállalatnak.

Az Oroszországban és Finnországban üzemekkel rendelkező Nokian 393 millió euró forgalmat bonyolított le a második negyedévben, 16,5 százalékkal nagyobbat az egy évvel korábbinál. Működési eredménye ezzel párhuzamosan 21,5 százalékkal 94 millió euróra emelkedett.     Az eredmény javulása elsősorban az oroszországi kereslet növekedésének és a rubel erősödő árfolyamának volt köszönhető. A Nokian eladásai Oroszországban megduplázódtak a második negyedévben.

Éves eredmény előrejelzésében a Nokian forgalmának és nyereségének egyaránt “legkevesebb” 10 százalékos növekedését helyezte kilátásba. Annak ellenére is, hogy az alapanyag beszerzési költségek 20 százalékos növekedésére számít. Korábbi prognózisában tíz százalékos forgalomnövekedést és öt százalékos nyereségnövekedést jelzett előre a Nokian.

A Nokian az év végén nyitja meg gumiabroncs gyártó üzemét az Egyesült Államokban, amitől függőségének csökkenését reméli az európai piactól.

edi \ egr \ gtr