Veszik az új autókat az európaiak, de nem úgy, mint a magyarok

Augusztusban több mint öt százalékkal nőtt a forgalomba állított új személygépkocsik száma az európai autópiacon az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az ACEA európai szakmai szövetség azt közölte, hogy az Európai Unióban augusztusban 865 ezer 47 új személygépkocsit helyeztek üzembe, 5,6 százalékkal többet, mint tavaly augusztusban.

A főbb piacok közül Olaszországban 15,8 százalékos, Spanyolországban 13 százalékos, Franciaországban 9,4 százalékos, Németországban pedig 3,5 százalékos volt a növekedés.    Nagy-Britanniában 6,4 százalékkal kevesebb autót adtak el augusztusban, mint egy évvel korábban.

Az idei első nyolc hónapban az EU-ban eladott új autók száma 10 millió 232 ezer 658 volt, ami 4,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az idei első nyolc hónapban eladott új autók száma Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 6,9 százalékkal, Franciaországban 4,2 százalékkal, Németországban pedig 2,9 százalékkal nőtt, Nagy-Britanniában viszont 2,4 százalékkal csökkent.

Az ACEA adatai szerint Magyarországon 8912 új személygépkocsit regisztráltak augusztusban, 24,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első nyolc hónapban eladott új autók száma 19,3 százalékkal 73 ezer 53-ra emelkedett Magyarországon.