Célgépek gyártásával bővít a csepregi beszállító

A saját termelésében is használt egyedi célgépek gyártásával bővítené tevékenységét a főként kötőelemeket gyártó, csepregi székhelyű Uniriv Kft. – mondta a cég ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Pócza Zsolt ismertette: tavaly nyitottak az egyedi gépgyártás irányába azzal, hogy a kötőelemgyártáshoz szükséges gépeket házon belül igyekeztek legyártani. Mosóberendezést, festőautomatát, mechanikus válogató berendezést fejlesztettek, amiket különböző vásárokon is bemutattak. Emellett egyedi megrendeléseket is teljesítenek, a tervezéstől a kész termék legyártásáig. Az új tevékenység fejlesztésére terveik szerint 40-50 millió forintot fordítanak a következő két évben.

Az Uniriv, amelyet 1991-ben olasz-magyar vegyesvállalatként alapítottak, ma már teljes egészében magyar tulajdonú családi középvállalkozás, amely Csepregen több mint száz embert foglalkoztat. Éves szinten mintegy 600 millió darab apró kötőelemet, húzószegecseket és csavarokat gyártanak, valamint különböző, fémből készült sajtolt termékeket állítanak elő – közölte az ügyvezető igazgató.     Tájékoztatása szerint a termelés 70 százalékát a hidegen sajtolt alkatrészek teszik ki, 30 százalékát pedig továbbra is a húzószegecsek adják. Termékeik 35 százalékát az autóipar, 30 százalékát az építőipar, 34 százalékát az összeszerelő ipar, egy százalékát pedig a repülőgépipar számára állítják elő.

A termékek 40 százalékát exportálják a világ 25 országába. Legnagyobb megrendelőik közé tartozik az LuK Savaria Kft., a Rába Járműalkatrész Kft. és a BOS-csoport, valamint a Roto Elzett Certa Kft.

Az Uniriv az utóbbi három évben ütemesen növelte az árbevételét, 2014-ben 1,4 milliárd forint, 2015-ben 1,5 milliárd forint, 2016-ban pedig 1,6 milliárd forint körül alakult a bevétel. Az idei üzleti tervükben 1,7-1,8 milliárd forint közötti árbevétel szerepel.    Az ügyvezető tájékoztatása szerint a nyereség az elmúlt három évben évi 50-100 millió forint között alakult, amit elsősorban fejlesztésekre fordítottak. Legutóbb régi telephelyük infrastruktúráját újították fel, illetve fejlesztették a metallográfiai laboratóriumot.     Az igazgató szólt arról is, hogy az Uniriv gyakorlati képzési helyként már 2012-ben bekapcsolódott a szakképzésbe, a helyi Nádasdy Tamás Szakközépiskolával közösen szerszámkészítő osztályt indítottak, két tanműhelyt is építettek. Emellett a vasi középvállalkozások közül egyedüliként bekapcsolódtak a szombathelyi egyetemi központban indult duális gépészmérnök képzésbe is, amelynek keretében négy gépészmérnök hallgató gyakorlati képzésében vesznek részt.

Az Uniriv Kft. egy négy vállalkozásból álló cégcsoport, a DSU része, amelynek tagja még a szintén csepregi székhelyű, felületkezeléssel, horganyzással foglalkozó 12 fős Unigalv Kft., az erdélyi Marosszentgyörgyön 30 embernek munkát adó DSU Maros, amely szintén kötőelem gyártással foglalkozik, továbbá a szerszám és standard kötőelem nagykereskedelemmel foglalkozó DSU Rappai.