Olaszok irányítják a francia hajógyárat

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette: Párizs és Róma megállapodott arról, hogy a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire-ben található STX France hajógyár az olasz Fincantieri vállalat irányítása alá kerül, egy a két ország közötti paritásos megállapodás alapján. Ezzel egy hónapokig tartó tárgyalássorozat zárult le, és feltehetően szélesebb haditengerészet együttműködés kezdetét jelenti a két ország között.

    Az olasz cég a Saint-Nazaire-i gyár 50 százalékát szerezte meg, amelyhez a francia állam “kölcsönadja” az egy százalékos részesedést, de azt 12 évig visszaveheti, amennyiben az olaszok nem tartják be a kötelezettségvállalásaikat – közölte a francia elnöki hivatal. A megoldás alapján az irányítási jogot az olaszok kapják meg a védelmi cégnél, a francia fél ugyanakkor vétójoggal bír az elnök-vezérigazgató személyének kiválasztásakor és számos stratégiai kérdésben.

    A megállapodásra egy nappal azután került sor, hogy a vasútgépészeti üzletágaik egyesítéséről állapodott meg a német Siemens AG és francia konkurense, az Alstom SA azzal a céllal, hogy fel tudják venni a versenyt a világpiacon a kínai állami CRRC Corp Ltd. vállalattal.