Miskolcon építenek akkumulátorgyárat a japánok

A magyar gazdaság sikerei a következő években azon múlnak, hogy sikerül-e a minél gyorsabb átállás az új autóipari korszakra, az önvezető járművek és az elektromobilitás technológiáinak meghonosítására – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minisztérium idei első beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte, hogy a legkorszerűbb technológiák magyarországi bevezetéséhez szükség van a hightech vállalatok szerepvállalására, ezért a japán GS Yuasa 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházását a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.     Makoto Yoda, a GS Yuasa vezető tanácsadója ismertette, hogy a miskolci lesz az első üzem Japánon kívül, ahol a vállalat lítiumionos akkumulátorokat fog gyártani. A csaknem 29 millió eurós befektetéssel az első szakaszban 51 munkahely jön létre, az építkezés februárban kezdődik.

A GS Yuasa beruházása helyszínének kiválasztását Miskolc jól szervezett infrastruktúrájával, a képzett helyi szakemberekkel és a város vezetése által nyújtott támogatással indokolta Makoto Yoda. A cég vezető tanácsadója elmondta, hogy az elmúlt évek éghajlatváltozása sürgetővé tette a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését, ez pedig az autóipart is új kihívások elé állította. A rendelkezésre álló idő szűkös, de a károsanyag-kibocsátásra megoldást jelenthetnek az elektromos autók, a lítiumionos akkumulátoroknak pedig ezek meghajtásában kiemelt jelentősége lehet.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt.    A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.