Sportos Kia Kalinyingrádból

A kalinyingrádi üzemben megkezdték az új Kia Stinger gyártását. Az orosz üzemben SKD-módszerrel (azaz részegységekre bontva, majd újra összeszerelve) készülnek majd a járművek, két különböző motorral, hátsókerekes és összkerekes változatban is elérhető lesz majd az itt készült autó.

A Kia kereskedők már decemberben előrendelték az autókat, melyek várhatóan márciusban érkeznek majd meg a szalonokba. Az autó ára 1 999 990 rubel (8 millió forint) lesz majd.

A Stinger története 2011-ben kezdődött, ekkor mutatták be az első koncepciót. Az új verzió kétliteres Theta II benzinmotort kapott, melyet turbóval is elláttak. Az autó 247 lóerős és 353 newtonméteres maximális nyomatékú motorral kapható, ez teszi lehetővé, hogy a Stinger 6 másodperc alatt gyorsuljon fel 100 kilométer/órás sebességre. A hátsókerekes változatokhoz mechanikus önzáró differenciál is rendelhető. A modell összkerék-meghajtással is választható, ami bírja a nehezebben járható utakat is és zord időjárási körülmények között is lehetővé teszi a biztonságos autózást.

A legerősebb Kia Stinger a V6-os Lambda motorral felszerelt változat, mely a maga 370 lóerejével és 510 Newton nyomatékával igazi izomautó. 4,9 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órára. A Kia Stinger GT csak összkerék-meghajtással kapható. Minden verzió 8 sebességes automataváltóval kerül a kereskedésekbe, de ez természetesen átkapcsolható manuális üzemmódba is. A Kia Stinger nálunk is kapható.

Biró Milán