Az ipari dolgok internetére készülnek

Pneumatika

Alacsonyabb energiafogyasztás sűrített levegős alkalmazásokhoz, folyamatos irányítás alatt álló aktuátorok és az új körülményekhez való alkalmazkodóképesség: az Aventics és a Boge Kompressoren együttműködésével ezek a követelmények már egyszerre teljesíthetők. A két vállalat közös projektje, a smart pneumatic grid segítségével intelligens módon kapcsolhatók hálózatba sűrített levegő előállításához szükséges egységek és pneumatikai fogyasztók.

Jelenleg a legtöbbet tárgyalt témakör az automatizálás területén a horizontális és vertikális hálózatépítés a dolgok internetével. Számos ajánlás átfogó informatikai megoldásokat javasol, amelyek bevezetése jelentős mértékű erőfeszítést igényel. A legtöbb gyártó cég ugyanakkor csak fokozatosan szeretne elindulni a vertikális hálózatépítéssel a kellő tapasztalatszerzés, valamint a rendszer hatékonyságának ellenőrzése érdekében. Ezért készült el a smart pneumatic grid, a Boge Kompressoren és az Aventics közös fejlesztésű terméke. Az egység működése az OPC UA gépek közötti kommunikációs protokollon alapul, ami számos gyártó által elfogadott. A kompresszorok és a sűrített levegős fogyasztók intelligens hálózatba kapcsolása számos lehetőséget kínál a teljes rendszer topológiák felügyeletére, ellenőrzésére és optimalizálására. Ezzel a megoldással a jelenlegi, és a jövőbeli levegőfogyasztás ismeretében optimalizálható a kompresszor teljesítményének szabályozása, lehetővé téve a felhasználók számára az energiafogyasztás jelentős csökkentését.

AV_Smart_Pneumatic_Grid_001

A smart pneumatic grid az energiaigényt az egyedi fogyasztói szintig azonosítja és azt világosan láthatóvá teszi. Ez az információ – minimális ráfordítás mellett – felhasználható a Boge kompresszorokra vonatkozó igényekre alapozott vezérlési szabályok meghatározásához. Az új termék a levegőfogyasztás növekedését, azaz a szivárgást is jelzi fogyasztó-specifikus módon, ennek eredményeképpen a karbantartás megfelelő időben, még a gép leállása előtt megtörténhet.