Újabb forradalmi innováció a Suzukitól

Az idei düsseldorfi hajókiállításon mutatkozott be a Suzuki új DF325A hajómotorja, amely könnyű és stílusos kialakításával teremti meg a teljesítmény, a tolóerő, a gazdaságos üzemanyag-fogyasztás és a megbízható működés egyensúlyát.

A napi használatú, nagyobb méretű hajókhoz készült új motor – a 300 lóerő feletti teljesítményű négyütemű hajómotorok közül elsőként a világon – 91 RON oktánszámú üzemanyaggal is működik. A csúcstechnológiájú, innovatív DF325A masszív, ám könnyen kezelhető, egyúttal sokoldalú külmotor – ideális választás nagyobb méretű hajókhoz, bármilyen feladatra.

Suzuki_DF325A_metszetes_abrazolasA Suzuki mérnökei olyan kompakt, könnyű hajómotor tervezésére törekedtek, amely maximális gazdaságos működés mellett kiváló teljesítményre képes. Emellett az is céljaik között szerepelt, hogy a DF325A motort akár az alacsony (91 RON) oktánszámú üzemanyag is hajthassa, amely lehetővé teszi, hogy a modellt sokféle nagyméretű hajóhoz használják a világ minden pontján. A hagyományos, egy hajócsavaros motoroknál a tolóerő mellett jelentős propellerhatás is fellép, amely energiaveszteséggel is járhat. A Suzuki mérnökei a forradalmi, két hajócsavaros technológiával ezt az elpazarolt energiát inkább aktív teljesítménnyé formálták.

A Suzuki mérnökei felismerték, hogy az alsó egység formája és hajócsavar-kialakítása nagy hatással van a teljesítményre. Az innovatív, ellentétes irányba forgó hajócsavarok nagyobb teljesítményt nyújtanak a víz alatt, és kisebb, hidrodinamikusabb hajtóműház kialakítását teszik lehetővé. Ezt úgy érik el, hogy a tolóerő egyenletesen oszlik el a hajócsavarok között, így alacsonyabb lesz az egy hajócsavarra jutó tolóerő, és csökkenteni lehet a hajtómű átmérőjét. A hajócsavar lapátjainak geometriai kialakítását is az új konfigurációhoz optimalizálták, amely minden fordulatszám-tartományban páratlan teljesítményt és gyorsulást nyújt. Ennek egyik legfőbb előnye a kivételes irány- és kanyarstabilitás, amit a motor úgy ér el, hogy a hajócsavarok egymással ellentétes irányban történő forgatásával egyenletessé teszik a fordulást.

Az üzemanyag befecskendezése kettős célt szolgál: porlasztja az üzemanyagot és hűti a hengert. A szükséges teljesítmény és hűtés biztosításához lényeges, hogy pontosan a megfelelő időpontban és szögben történjen a befecskendezés. A minden elemében új, dupla befecskendező rendkívüli pontossága hatékonyabb porlasztást és gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást biztosít.

A nagy sűrítési arány (10,5:1) miatt minden eddiginél fejlettebb technológiára van szükség a dugattyúknál. Nem csak a dugattyú felületének, de a hajtórúdnak és alkatrészeinek is minden eddiginél nagyobb terhelésnek kell ellenállnia. A dugattyú szilárdságát az átlagos felületkezelő technológiák helyett szemcseszórással növelték a fellépő oldalirányú erők miatt. A szemcseszóró kezelés során apró gödrök keletkeznek a dugattyú felületén, aminek köszönhetően egyenletesen oszlik szét a munkaütem alatt felépülő nyomás.

A külső levegő direkt beszívását elősegítő Direct Intake rendszer és a Suzuki Dual Louver dupla lamellasoros levegőbeömlő rendszer hidegebb, száraz levegőt juttat közvetlenül a motorhoz. Ez a forradalmi megoldás közvetlen levegőáramlást biztosít, és még a legszigorúbb vízi tesztek során is megakadályozza a víz bejutását a rendszerbe. A Dual Louver rendszer dupla lamellasorral dolgozik. A külső lamellasor meggátolja a vízpermet bejutását, míg a belső lamellasor a maradék párát is felfogja és elvezeti. Így a beszívott levegő mentes lesz a nedvességtől, és a hőmérséklete is a környezeti hőmérséklethez közeli szinten marad.