Vasembereket dolgoztat a Ford – videóval

 A testen viselhető külső váz segítségével a felhasználók könnyebben mozgathatnak nehéz tárgyakat. Most pedig ez az eszköz egy autógyár szerelőszalagja mellett is megjelenik.

A futurista öltözék kicsit arra emlékeztet, amikor Tony Shark szuperhőssé változik – csakhogy a Ford üzemében nem a Vasember áll a szalag mellett, hanem olyan emberek, akiknek hasznos, ha munka közben egy eszköz megtámasztja a vállukat és a hátukat, áthelyezve a terhelést a csípőjükre, ezzel is csökkentve a munkából eredő sérülések esélyét.

“A szerelőszalag mellett nagyon fontos a tapasztalat és a szakértelem, de ez a munka fizikailag is megterhelő. Ez a testen viselhető külső váz kicsit tényleg olyan, mint egy sci-fi film díszlete, de a segítségével munkatársaink sokkal könnyebben tudják elvégezni a fárasztó feladatokat is,” nyilatkozta Dale Wishnousky, a Ford Európa gyártásért felelős alelnöke.

2020-ra az európai népesség 25 százaléka betölti a 60. életévét, és az idősebb dolgozók – valamint mindazok, akik mozgási, csont- és izomrendszeri rendellenességgel küzdenek – nagy hasznát veszik majd egy ilyen eszköznek. Európában a csont- és izomrendszeri rendellenességek teszik ki a foglalkozási ártalmak 61 százalékát, ami egyedül Németországban 16 milliárd euróval csökkenti az ország nettó termelési eredményét.

ford_exoskeleton2

Bár más autógyárakban is kísérleteztek már a testen viselhető külső vázakkal, a Ford Valencia üzeme – ahol a Galaxy, Kuga, Mondeo, S-Max és Transit Connect modellek készülnek – az első, ahol ezt a technológiát teljesen beillesztették a gyártási folyamatba. A szerelőszalagnál dolgozók egy titánból és karbonszálas anyagból készült vázat használnak a három kilogrammnál nehezebb elemek felemeléséhez, mozgatásához vagy szállításához. Az eszköz védelmet és segítséget nyújt a kifáradás és a sérülések ellen a gyakran ismételt mozdulatsoroknál, amelyek erősebben igénybe veszik a testet.

A külső váz kezdeti kísérleti programja és fejlesztése során a gyártási menedzserek mintegy 200 dolgozót kérdeztek meg arról, hogy szerintük segíti-e az eszköz a munkájukat. Az igenlő választ adók közül kiválasztottak 100 embert, akik ezután szorosan együttműködtek a váz tervezőivel. Ezek a dolgozók jellemzően azok közül kerültek ki, akik nehéz vagy szokatlan formájú tárgyakat, például üzemanyagtartályokat mozgatnak. A program sikeresnek bizonyult, ezért áprilistól újabb 20 ember próbálja majd ki az eszközt. Mindez szerves része a vállalat ipar 4.0 kezdeményezésének; a Ford ezzel a névvel jelzi a negyedik ipari forradalmat, ami az automatizálás, az adatforgalom és a gyártási technológiák új szintjét jelenti.