400 új buszt vesz Bukarest

Bukarest önkormányzata egy török cégtársulástól vásárol négyszáz autóbuszt, amelyeket a román főváros tömegközlekedésében fognak használni – jelentette be Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere.

Az önkormányzat tavaly novemberben írta ki a 100 millió euró (31,1 milliárd forint) értékű közbeszerzési pályázatot, amelyre négy ajánlat érkezett. Az önkormányzat a török Otokar Europe és Otokar Otomotive cégek alkotta konzorcium ajánlatát fogadta el. Rajtuk kívül a szintén török Karsan Otomotiv, a német székhelyű Man Truck and Bus, valamint a Mercedes Benz nyújtott be érvényes ajánlatot.

A főpolgármester közölte, hogy egy busz ára 250 ezer euró (77,7 millió forint) áfa nélkül. Az önkormányzat azt reméli, már nyáron megérkeznek az első új járművek, a jövő évben pedig legalább 300 busz leszállítását szeretné elérni. Ezt befolyásolhatja azonban a többi versenyző esetleges óvása a közbeszerzési pályázat ellen.

Az Otokar Europe és Otokar Otomotive cégek a Koc Holding részei, amely a legnagyobb ipari vállalat Törökországban. Ez utóbbi birtokában van a romániai Arctic háztartási gépeket gyártó, Gaesti-en működő vállalat is.

A bukaresti felszíni tömegközlekedést működtető RATB vállalat legutóbb 2006 és 2008 között vásárolt mintegy ezer Mercedes autóbuszt, amelyek jelenleg forgalomban vannak.