Kínai autógyártóba vásárolt be a Mercedes

BAIC
A Daimler AG megkapta a kínai kormány engedélyét arra, hogy részesedést vásároljon a helyi elektromosautó-gyártó cégből, a BAIC Motor Group Company egyik leányvállalatából.

Az üzletet a Daimler Greater China Investment Company bonyolítja majd le a kínai gazdasági tervügynökség szerint. Ez a cég a Daimler kínai beruházó cége. A Daimler Greater China Investment a Jinggangshan New Energy Investment Management Company 4,79 százalékos BAIC elektromosautó-gyártó részlegében való érdekeltséget vásárolja majd meg. A dél-kínai Sencsenben működő Jinggangshan egyébként sokat fektet megújuló energiába és alternatív hajtású járművek fejlesztésébe.

A BAIC leányvállalata az elektromosautókkal foglalkozó Beijing New Energy Vehicle Company 2009-ben alakult Pekingben. A BAIC jelenleg 37,27 százalékban birtokolja a céget, a pekingi kormány, és a Xinshixinye Investment Management Company (egy kelet-kínai beruházási cég) is tulajdonos. A Beijing New Energy Vehicle Kína legnagyobb tisztán elektromos meghajtású járműveket gyártó cége volt 2017-ben, 103 ezer 199 járművet értékesítettek.

A Daimlernek és a BAIC-nak van már egy vegyesvállalata, ami Pekingben gyárt Mercedes-Benz szedánokat, crossovereket és SUV-kat. A kelet-kínai Fucsouban pedig Mercedes-Benz kisteherautókat gyártanak.

Biró Milán