Már nem megy olyan jól a Kukának

A felvásárlások és a fejlesztési beruházások költségei megcsapolták tavaly a Magyarországon is jelen lévő német Kuka iparirobot- és berendezésgyártó vállalat nyereségét.

A vállalat közölte, hogy előzetes adatok szerint a kamat- és adófizetés előtti eredménye közel 20 százalékkal 102,7 millió euróra csökkent. Az akvizíciós és beruházási költségektől megtisztítva azonban az üzemi eredmény 7,5 százalékkal 148 millió euróra nőtt.    Az ipari robotok iránti kereslet emelkedésének köszönhetően a vállalat árbevétele 18 százalékkal 3,5 milliárd euróra nőtt, a rendelésállomány pedig 5 százalékkal emelkedett.    A Kuka egy takarékossági programhoz kapcsolódó költségek miatt a negyedik negyedévet 8 millió euró veszteséggel zárta.

A Kuka a világ egyik vezető autóipari robot gyártója, világszerte közel 14 ezer alkalmazottja van. A vállalatot 2016-ban felvásárolta a Midea kínai háztartásigép-gyártó.     A Kuka a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. révén 1991 óta van jelen Magyarországon. A cégnek Taksonyban és Füzesgyarmaton van telephelye.