Mesterséges intelligencia irányítja a forgalmat Kínában

A mesterséges intelligencia alkalmazásának egyik gyakorlati példájaként a mentőautókhoz igazodnak a közlekedési lámpák a kínai Hangcsou városban, szabad jelzést adva a mentőknek.

Az Alibaba “City Brain” mesterséges intelligencia (AI) informatikai platformjának az alkalmazásával felére sikerült csökkenteni a mentőautók bevetési idejét a kelet-kínai nagyvárosban.     A mentőautóknak a kereszteződésekben biztosított szabad áthaladás azonban a sok közül csak az egyik előnye a mesterséges intelligenciára épülő forgalomirányító rendszer alkalmazásának.

A City Brain AI-platform folyamatos valós idejű közlekedési és időjárás adatok alapján irányítja a város forgalmát. Az általa vezértelt 128 kereszteződéshez csatlakozó utakon a járműforgalom sebessége 15,3 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben.     A forgalomirányítás mellett az AI-platform beavatkozásait a jövőben kiterjesztik a város energia- és vízellátására is.

Hangcsou mellett hasonló AI-platform irányítja már Kínában Sucsou és Csücsou városok forgalmát is. A rendszer kiépítését már megkezdték a malajziai Kuala Lumpurban is.