Dübörög Romániában az autógyártás

Az idei első negyedévben 121 678 járművet gyártottak Romániában, 23 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, mindkét fő autógyártó, a Ford és a Dacia is növelte kibocsátását.

A román autógyártók és -importőrök egyesületének közleménye szerint a Ford Románia az idei első három hónapban 36 313 járművet gyártott, ami 135 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában gyártott 15 400 járműhöz képest.    A Ford Románia craiovai üzeme eredményeinek látványos javulása annak köszönhető, hogy az amerikai vállalat tavaly ősztől elkezdte gyártani az Ecosport hobbiterepjáró modellt, ami nagy keresletnek örvend világszerte. A romániai gyár exportja 140 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

A francia Renault tulajdonában levő Dacia gépkocsigyár az év első három hónapja alatt 85 365 járművet állított elő, 2,5 százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedévben.    A romániai autópiac továbbra is tízéves csúcson van, az idei első negyedévben 20 százalékkal, 35 993-ra nőtt a Romániában eladott új járművek száma, amiből 29 531 személygépkocsi volt. Ez utóbbiak eladása 26 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Ugyanakkor 120 655 használt járművet helyeztek forgalomba a január-márciusi időszakban, ami 5,8 százalékos csökkenés az előző évhez mérten. Az egyesület arra számít, hogy az idén is körülbelül félmillió használt járművet helyeznek forgalomba Romániában.