Lendületben a Lada-gyártás Egyiptomban

Az AvtoVAZ újabb alkatrészcsomagot készített össze egyiptomi partnerének, ebből pedig új Lada Granta modellek készültek március végén.

Az al Amal (korábban Lada Egyiptom) kiheverte a krízisét, ami termeléscsökkenéssel és részvény-leértékeséssel járt, újra beindulnak az egyiptomiak. A krízis nem látszódott meg a cég eladásain, 2017-ben 1003 Ladát értékesítettek Egyiptomban.

Az AvtoVAZ és a Lada Egyiptom együttműködése 2002-ben indult, ekkor Lada 2107-eseket gyártottak. 2006-ban komoly fejlesztések voltak a kairói gyárban, létrejött egy teljes összeszerelésre képes üzem. Az üzem éves kapacitása jelenleg meghaladja a 4500 autót évente, de ezt akár 8-9000-re is lehet duzzasztani további fejlesztésekkel. Az egyiptomiak a 2107-esen kívül Lada 110-est és Lada 4×4-et is gyártottak már. 2015 óta már Lada Granta is készül az országban.

Az AvtoVAZ sajtósai kiemelték: a Lada Granta megfelel az egyiptomi vásárlók igényeinek, jól teljesít városi körülmények között és a család is kényelmesen utazik hosszabb távon benne. A Lada fontolgatja azt, hogy más modelleket is gyárt az afrikai országban, de egyelőre még nem született erről hivatalos döntés.

Biró Milán