Kevés a gépjárművezető, bajban a logisztika

A logisztikai ágazat legnagyobb problémája jelenleg a szakképzett gépjárművezetők hiánya. Egy nemrégiben készült Világbank-kutatás szerint egész Európában nincs elég sofőr: csupán Németországban 45 ezerre lenne még igény.

Európa egyik legnagyobb gépjármű-logisztikai szolgáltatója, az osztrák központú, de Győrben masszív magyarországi jelenléttel rendelkező Hödlmayr azt követeli, hogy minden érdekelt fél részvételével tegyék vonzóbbá a szakmát.

A helyzet a közeljövőben várhatóan tovább éleződik, amit a gépkocsivezetők életkor szerinti megoszlása is alátámaszt. A teherautó-sofőrök kétharmada már elmúlt negyven éves, egyharmaduk életkora 51 és 60 év között van. Tíz év múlva a ma ötven felettiek már nem lesznek elérhetőek a munkaerő-piacon.

„Ha belátható időn belül nem sikerül több embert rávenni arra, hogy tanulja ki és gyakorolja ezt a szakmát, akkor középtávon komoly kudarcnak nézünk elébe. Nincs olyan gazdaság ugyanis, amely működőképes logisztika nélkül lenne képes a fejlődésre” – húzza alá Johannes Höldmayr, a Hödlmayr vezérigazgatója.

A tisztán gazdasági megfontolások mellett számos más kezdeményezés is hozzájárulhat a helyzet javulásához – ilyen lehet például a szakma elismertségének, a sofőrök elfogadottságának és munkafeltételeiknek a javítása.