Nyugdíjazzák a slusszkulcsot

A jövő autókulcsa digitális, és jó néhány előnyt kínál analóg elődeihez képest. Sohasem kell keresgélni, nem veszhet el és nem is törhető fel, mivel biztonságosan és személyre szabottan okostelefonos alkalmazás bocsátja rendelkezésre.

A Bosch digitálissá alakította a slusszkulcsot, amely így mindig és mindenhol rendelkezésre áll – mondta el Harald Kröger, a Bosch Automotive Electronics üzletágának elnöke. A Perfectly keyless alkalmazás révén az okostelefon felválthatja az analóg autókulcsot, ami már a magánhasználatú járműveknél is nagyban megkönnyíti a kulcshasználatot, ám igazi előnye a sok sofőrt alkalmazó járműflotta-üzemeltetők számára mutatkozik meg. Feleslegessé válik a kulcsátadás, a flottamenedzserek és a logisztikai szolgáltatók egyszerűen az alkalmazás segítségével biztosíthatnak hozzáférést a járművezetők számára a tehergépkocsikhoz. „A Bosch digitális autókulcsa újabb lendületet adhat a hálózatba kapcsolt járműflották felé vezető úton” – hangsúlyozta Harald Kröger. A Bosch óriási üzleti lehetőségeket lát új megoldásában, amely a Hannoveri Haszongépjármű-kiállítás (IAA) alkalmával tartja világpremierjét. Potenciális ügyfélként egyedül Németországban mintegy 15 ezer logisztikai vállalkozás jöhet szóba, amelyek többsége legalább egy tucat járművet, illetve sofőrt menedzsel.

Úton autókulcs nélkül
Hatalmas táblákon kulcsok százai sorakoznak – még napjainkban is gyakran e módszert alkalmazzák a nagy szállítmányozó vállalatok. Ha pedig egy kulcs is hiányzik, indulhat a lázas keresés, ahol – a haszongépjárművek esetében különösen is – minden egyes elvesztegetett perc számít: álló teherautó aligha termelhet bevételt. A Bosch új rendszerének szíve egy okostelefonos alkalmazás, amely egyaránt megtalálható a diszpécserek és a járművezetők készülékein, s amelyről mindössze néhány érintéssel adható ki hozzáférési jogosultság az egyes járművekhez. A Bosch új megoldásával a jövőben teljes egészében integrálható a digitális kulcsmenedzsment a logisztikai vállalkozások diszpozíciós és fuvartervezési rendszerébe. Amint a diszpécser beoszt egy sofőrt és egy teherautót az adott fuvarra, a rendszer automatikusan digitális kulcsot generál a járműhöz, amit a sofőr okostelefonjára továbbít. Amennyiben változik a fuvarterv, a szoftver segítségével a kulcsok is megfelelően átcsoportosíthatók. „A Bosch teljes egészében digitális kulcsmenedzsmentje egyszerre nyújtja a tervezés biztonságát és rugalmasságát a szállítmányozó cégek számára. Csakis így működhet hatékonyan a jövő logisztikája” – mutatott rá Harald Kröger.

Biztonságos kulcskezelés okostelefonos alkalmazással, felhőn keresztül
A Bosch digitális kulcsmenedzsment-rendszere egy adatfelhőn keresztül köti össze a tehergépkocsikat az okostelefonos alkalmazással. A diszpécserek és a járműpark-menedzserek az alkalmazás segítségével rendelik a sofőrökhöz az egyes járműveket az adott fuvarokra. Ezt követően a Perfectly keyless személyre szóló és megfelelően védett digitális kulcsot generál, amit a felhőn keresztül továbbít a teherautóra, illetve a vezető okostelefonjára. Amint a sofőr okostelefonjával a kijelölt járműhöz érkezik, a tehergépkocsiba épített érzékelők vezetéknélküli kapcsolaton keresztül felismerik a készüléket. A fülkeajtó csakis abban az esetben nyitható, ha a mobiltelefonon tárolt kulcs illik a jármű digitális „zárjába”. A szenzorok azt is érzékelik, ha a vezető már beszállt a teherautóba, ekkor a Start/Stop-gomb megnyomásával a motor is beindítható. Az érzékelők szintén felismerik, amikor a fuvar végeztével a sofőr elhagyja a járművet, s automatikusan zárják az ajtókat.

Lemerült az akkumulátor? Nem probléma!
Mi történik, ha lemerül az okostelefon akkumulátora vagy elveszik a készülék? Az okostelefonon tárolt autókulcs a jövőben még lemerült telefonakkumulátor mellett is működik majd, ez esetben ugyanis kishatótávú kapcsolaton (Near Field Communication; NFC) keresztül kommunikál egymással a készülék és a jármű. Az NFC kifejezetten a rövid hatótávú adatcserére kidolgozott kommunikációs szabványgyűjtemény, amely a Bosch szándéka szerint a „B-terv” szerepét töltené be megoldásban. Ha a telefon az alkalmazással együtt elveszne vagy ellopnák, a digitális kulcs egyszerűen online deaktiválható, így zárolható az autóhoz való hozzáférés. A jármű ilyenkor mindaddig nem nyitható, illetve nem indítható, amíg a flottamenedzser az alkalmazáson keresztül másik sofőrt vagy új mobiltelefont nem rendel hozzá.