A Pannergy látja el geotermikus energiával a Miskolcon épülő akkumulátorgyárat

A Pannergy leányvállalata, a Kuala Kft. látja el a következő tíz évben geotermikus hőenergiával a japán autóipari beszállító GS Yuasa Magyarország Kft. Miskolc Déli Ipari Parkba települő üzemét – közölte a Pannergy.

A cég emlékeztet, hogy a Miskolci Geotermikus Projekt öt éve szolgálja ki geotermikus energiával a Miskolc távfűtését biztosító Miskolci Hőszolgáltató Kft.-t., és a rendszer kapacitása lehetővé teszi további másodlagos fogyasztók ellátását is.    A GS Yuasa Magyarország Kft.-vel kötött megállapodás értelmében a hőszolgáltatás indítása még az idén várható. A Pannergy-csoport vállalta a gyár hőközpontjába telepítésre kerülő leválasztó hőcserélőig a hőellátáshoz szükséges távvezeték beruházását. A geotermikus hőenergia fogyasztás évente 3000 GJ körül várható.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban közel 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a tavaly márciussal zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A csoport Miskolcon építi fel első európai gyárát, a 8,8 milliárd forintos beruházást korábbi közlés szerint a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. A lítiumionos akkumulátorokat gyártó üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd.

A geotermikus energiatermelő rendszerek kiépítésével és üzemeltetésével foglalkozó Pannergy nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (EU IFRS) szerinti nem konszolidált tavalyi adózott eredménye 74,4 millió forint volt, konszolidált mérleg szerint profitja 487,9 millió forintot tett ki.