Amerikai vállalatot vesz a japán beszállító

A világ második legnagyobb autóipari chipgyártója a japán Renesas Electronics Corp. az önvezető járműtechnológiai fejlesztésekhez szükséges adatátviteli technológia megszerzése érdekében megvásárolja az amerikai Integrated Device Technology Inc. (IDT) vállalatot.

A Renesas Tokióban tett bejelentése szerint 49 dolláros kivásárlási ajánlatot tett az IDT részvényeseinek. A IDT papírja hétfőn 42,08 dolláros árfolyamon zárt a Nasdaq piacon.

A 6,7 milliárd dolláros kivásárlást a japán vállalat tőkeemelés nélkül készpénzzel és hitelfelvétellel kívánja finanszírozni. A Renesas 2019 júniusára tervezi a tranzakció lezárását.

A bevételének több mint felét autóipari felhasználású áramkörök gyártásával kitermelő japán chipgyártó konszern már korábban is jelezte, hogy akvizíciókkal készül tevékenységi területének a kiterjesztésére.

A kaliforniai San Jose városban működő IDT elsősorban ipari szenzorokhoz és nagyteljesítményű számítógép központokhoz szállít adatátviteli áramköröket. A japán cégnek az IDT nagymennyiségű adatátvitelben szerzett technológiai tapasztalataira van szüksége az önvezető járműtechnológiai fejlesztésekhez.

A Renesas tavaly februárban vásárolta fel a szintén autóipari chipgyártással foglalkozó amerikai Intersil vállalatot 3,2 milliárd dollárért. Az autóipar számára csak a holland NXP Semiconductors gyárt több félvezető áramkört mint a japán Renesas.

A Renesas Electronics Corp. 2010-ben alakult meg a Hitachi Ltd. és a Mitsubishi Electric Corp. közös vállalta, a Renesas Technology Corp. és a NEC Electronics Corp. fúziójával. A Renesas 2017-ben 780,3 milliárd jen, az előző évinél 22,1 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett működési eredményét 11,3 százalékkal 78,4 milliárd jenre, az anyavállalat részvényeire jutó nettó nyereségét 41,9 százalékkal 77,2 milliárd jenre növelte.

Az IDT 2017-ben 1,501 milliárd dollár, az előző évinél 0,4 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 37,7 millió dollár EBITDA eredményt ért el, 16,2 százalékkal kisebbet az előző évinél. Nyeresége 15,3 százalékkal 8,2 millió dollárra csökkent.