Fejleszt a napkori gépgyártó

Gémtech
Megkezdte csaknem egymilliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását az elsősorban acélszerkezetek gyártásával foglalkozó, napkori székhelyű Gémtech Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó Kft.

A projekt keretében két darab, portál rendszerű, többfunkciós CNC megmunkáló gépet vásárolnak, amelyek nagyméretű acélszerkezetek egyszerre történő megmunkálására alkalmasak. A gépek extrém nagyméretű és súlyú termékek gyártását teszik lehetővé, valamint az alapanyag vagy félkész termékek előkészítési fázisában képesek az elő-megmunkálásra is.

A társaság a beruházáshoz 498 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán, vissza nem térítendő hazai és uniós támogatásként nyert el.

A 2009-ben alakult, egyedi gépgyártással és forgácsolással, nagy méretű hídelemek, daruk, generátor és turbina alapkeretek, illetve acélszerkezetek gyártásával foglalkozó cégnek nem ez volt az első jelentős összegű fejlesztése: 2014-ben felépítettek egy kétezer négyzetméteres gyártócsarnokot 330 millió forintból a napkori gyártóegységben, majd a másik, Nyíregyházán lévő telephelyükön 2015-ben egy új termelésellenőrzési- és irányítási rendszert fejlesztettek ki csaknem 467 millió forintból. A cég 2016-ban egy újabb, szintén kétezer négyzetméter alapterületű ipari gyártócsarnokot épített fel mintegy egymilliárd forintból, 500 millió forintos támogatással.

A beruházásnak köszönhetően a vállalat csaknem hetven munkahelyet tud megőrizni – közölte a társaság.

A nyilvános cégadatok szerint a Gémtech Kft. 2017-ben csaknem 3,4 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 503 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2016-ban 2,4 milliárd forint, nyeresége pedig 498 millió forint volt.