Október 8-tól lehet venni az Aston Martin részvényeit

Az Aston Martin sportautógyártó első nyilvános részvénykibocsátása (IPO) október elején lesz a londoni börzén.

A kibocsátási ár 17,50 font és 22,50 font között várható. Ennek alapján az Aston Martin piaci tőkeértéke mintegy 5,07 milliárd font (6,7 milliárd dollár, 1 font 364,63 forint). Az Aston Martin részvényeivel a kereskedés október 8. körül kezdődik. A vállalat mintegy 57 millió részvényét adják el.

Az Aston Martin legnagyobb tulajdonosai az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társaság és az Investment Dar kuvaiti befektetési alap, kisebb részesedéssel a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler is rendelkezik.    Az Aston Martin nagy összegeket költ új modellek kifejlesztésére. Egyebek között 2019 végére jelenik meg a cég első SUV autója (városi terepjáró) és a Forma-1 ihlette AM-RB 001 típus, aminek az ára felszereltségtől függően átlagosan mintegy 3 millió dollár lesz.

Az Aston Martin három éve döntött arról, hogy a dél-walesi St. Athanben építi meg második gyárát, ahol ezzel 750 új munkahelyet teremt. A walesi gyárban a DBX modellt gyártják majd 2019-től.    Az Aston Martin tavalyi bevétele több mint 1 milliárd dollár volt, nyeresége 244 millió dollár. Tavaly 5117 autót adott el a cég, 58 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és a legtöbbet 2008 óta.