Emberek vs. járművek – Mire jó a mesterséges intelligencia?

Ahhoz, hogy az önvezető autók átvehessék a sofőrtől az irányítást, a járműveknek tudniuk kell értelmezni az összes közúti szereplő cselekvését, hogy minden esteben megfelelő döntést hozhassanak a különféle közlekedési helyzetekben. A kifinomult, fejlett vezetői asszisztencia funkciók és az automata vezetés egyik alapvető kiindulási pontja a teljes közlekedési helyzet pontos felmérése és részletes megértése.  Ezekre a feladatokra tökéletesen alkalmasak a mély gépi tanulási módszerek tanulási algoritmusai.

A mesterséges intelligencia (AI) óriási szerepet játszik abban, hogy a járművek képesek legyenek átvenni az emberek feladatait vezetés közben. A cél az, hogy a járművek még a kifejezetten bonyolult és az előre nem látható közlekedési helyzeteket is értelmezni tudják. Ezek elsajátítása természetesen az emberekhez hasonlóan a járművek számára is egy időigényes tanulási folyamat.

A mesterséges intelligencia egy kulcstechnológia az automata vezetés szempontjából, része az autóipar jövőjének. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az AI képes legyen felismerni az embereket, és értelmezni tudja a szándékaikat és gesztusaikat egyaránt. A Continental fejlesztése segítségével emberi erővel ruházza fel a járműveket, így az autók olyan intelligenssé válnak, hogy a sofőröket és a környezetet egyaránt képesek megérteni.

A Continental ötödik generációs multifunkcionális kamerája mesterséges intelligenciát (AI), neurális hálózatokat és gépi tanulást használ a fejlett szenzor technológiák további finomításához. A rendelkezésre álló hardver függvényében ezek méretre szabhatók és finomíthatók, az intelligens algoritmusok pedig segítenek jobban megérteni a helyzeteket, többek között a gyalogosok szándékának és gesztusainak kategorizálásával.

Fontos különbséget jelent az automata vezetői rendszerekhez képest – melyeknél a szabályalapú algoritmus például csak akkor aktiválódik, ha a gyalogos ténylegesen lelép az úttestre -, hogy az AI algoritmusok előre, pontosan meg tudják határozni egy közeledő gyalogos szándékát. Ebből a szempontból úgy tekinthetünk rájuk, mint nagyon tapasztalt sofőrökre, akik képesek ösztönösen felismerni a lehetséges kritikus helyzeteket, és felkészülnek az időben történő fékezésre. Ehhez természetesen elengedhetetlen az adott helyzet azonnali felismerése és teljeskörű kezelése.

A Continental hamarosan megkezdi a sorozatgyártását ennek az ötödik generációs kamerával ellátott rendszernek. A technológiai vállalat három éve létrehozott központi fejlesztési részlege mellett idén tavasszal Budapesten nyitott egy kompetencia központot a mély gépi tanulás fejlesztésére.

(x)