Nagyot zuhant a Volkswagen

Szeptemberben visszaesett a Volkswagen-csoport globális eladása a motorok károsanyag-kibocsátásának a korábbinál pontosabb mérését szolgáló új eljárás bevezetése miatt, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség hatására.

A cég azt közölte, hogy szeptemberben 485 ezer autót értékesített, ami 18,3 százalék csökkenés éves összevetésben. Európában a Volkswagen AG autóértékesítése 42,6 százalékkal, 91 100-ra zuhant. Németországban a csökkenés mértéke még ennél is nagyobb volt, 47,1 százalék, 23,3 ezer eladott autóval. A csoport értékesítése Kínában 10,5 százalékkal, 277,8 ezerre mérséklődött.

Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten átesett új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban. Az LMC Automotive piackutató vállalat a múlt héten azt közölte, hogy az új előírás miatt szeptemberben Németországban 30,5 százalékkal csökkent a forgalomba helyzetet autók száma, Nagy-Britanniában 20,5 százalékkal, Franciaországban 12,8 százalékkal, Olaszországban 25,4 százalékkal esett vissza.