Visszavesz a tempóból a BMW

Visszafogta éves eredmény-előrejelzését a BMW autógyár az új WLTP károsanyag-kibocsátási teszt bevezetése és az éleződő világkereskedelmi ellentétek forgalomcsökkentő hatása miatt.

A BMW AG Münchenben tett bejelentése szerint értékesítési árbevétele az idén a korábban várt csekély növekedés helyett kissé elmarad majd a tavalyitól. Bevételarányos jövedelmezősége pedig a jelzett 8-10 százalék helyett “legalább 7” százalék lesz. A változatlanra várt működési eredmény is kissé alacsonyabb lesz a tavalyinál a BMW legfrissebb kalkulációi szerint.

Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban. Az engedélyezés az új rendszerben már nem a jármű gyártójánál történik, hanem a feladat elvégzésére jogosult intézeteknél. Az új járművek forgalomba helyezésénél késedelmek alakultak ki Európában, ugyanis a mérőállomások már hosszú időre előre le vannak foglalva.    Az új szabály hatályba lépése előtt több vállalat is igyekezett felfrissíteni járműflottáját, mivel az autógyártók több új modellje még nem esett át a típusengedély megszerzéséhez szükséges méréseken. Mindez augusztusban az eladások felfutása mellett a gyártás visszaesésében is megmutatkozott Németországban.

Augusztusban a német autógyárakban a német autóipar szakmai képviselte, a Verband der Automobilindustrie (VDA) kimutatása alapján 310 ezer autó gördült le a szalagokról, 31 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A német szövetségi gépjármű-nyilvántartási hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) jelentése szerint pedig augusztusban 316 ezer, az egy évvel korábbinál 24,7 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba Németországban, kétharmad részét vállalati üzemeltetőknél.