Csodaműszerfal: csak az látható rajta, amire éppen szükség van

A Continental integrált pilótafülkéjének látványát nehéz szavakkal leírni, mi most mégis megpróbáljuk. Mivel ilyen autóval még nem találkozhattak, azt kérjük, hogy gondoljanak vissza egy nemrég látott tudományos fantasztikus filmre, annak is arra a jelenetére, amikor az űrhajó műszerfalát mutatták. Na, valami hasonlót alkottak a holnap autói számára a német technológiai vállalat mérnökei.

A kocsi teljes szélességében elnyúló integrált rendszer számos kijelzőből és érintőképernyőből áll, amelyek egy nagy, lekerekített üvegfelületen helyezkednek el. Az eredmény egy homogén, teljes rendszer, amelyen az összes lényeges információ megtalálható. Jut itt hely a digitális külső tükrök képeinek, a gépkocsi működésével kapcsolatos adatoknak, és akár az aktuális út- és időjárási viszonyoknak is.

Annak érdekében, hogy a technológiai fejlesztések valóban sikeresek lehessenek, nem csak külsőre kell különlegesnek lenniük, hanem pozitív felhasználói élményt is kell nyújtaniuk. Az integrált pilótafülke rendszer futurisztikus külseje mellett innovatív együttműködést biztosít ember és gép között.

A Continental megoldotta azt, ami mindig problémát okoz az emberek és gépek közötti kapcsolatban. A túl sok műszer, mutató, kijelző és színes lámpácska megzavarhatja a gépkocsi vezetőjét, akinek talán a legrosszabb pillanatban vonja el a figyelmét az útról és a vezetéstől. Ezt a kijelzőt viszont úgy alakították ki, hogy a lehető legkevesebb gombbal, a legegyszerűbb módon lehessen elérni a lehető legtöbb funkciót.

A megoldást az „áttűnő vezérlőnek” keresztelt módszer jelenti, amely kiválasztja az adott pillanatban legfontosabb információt, és csak azt jeleníti meg a képernyőn.

A kijelző mögött lévő, jól bevált kapacitív távolságérzékelő szenzorok észlelik az emberi kezet, és ennek megfelelően aktiválják a gombokat. Ezzel a megoldással a sofőrök anélkül hozhatják működésbe az autó különböző funkcióit, hogy le kellene venniük a szemüket az útról. A virtuális kezelőszervek egy nyújtható, többrétegű anyagon keresztül nyomódnak be, amelyet a Continental specialistái fejlesztettek ki. A forradalmi technológiának köszönhetően az anyagban használt fólia rendkívül precízen és pontosan körvonalazza a megjelenített szimbólumokat, erős és homogén világítással.

Az integrált pilótafülke rendszer kijelzőjének nyomásérzékelője és rezgő visszajelzője, valamint a megfigyelésre szolgáló belső kamera szintén hozzájárul a gépjárműben eddig nem tapasztalt, tökéletes felhasználói élményhez. A Continental tervei szerint az új technológiát már a járművek következő generációjában alkalmazhatják, növelve ezzel a biztonságot, a tervezés szabadságát és a pilótafülke testreszabásának lehetőségeit.

A Continental fülke rendszere elnyerte az „Év Innovációja” díjat az Autóipari Márkák Versenyén, amely az egyetlen semleges, nemzetközi design megmérettetés az autóipar számára. A Német Design Tanács a kiemelkedő termékeket és kommunikációs megoldásokat díjazza, így hívva fel a figyelmet a márkákra és a márkatervezés fontosságára az autóiparban.

(x)