Marad a Renault vezérigazgatója a letartóztatott Ghosn

A Renault SA felügyelő bizottsága nem váltja le posztjáról a Japánban letartóztatott Carlos Ghosn vezérigazgatót, hanem feladatait átmenetileg a cég második embere Thierry Bollore ügyvezető igazgató veszi át.

A Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség elnök-vezérigazgatóját Carlos Ghosnt november 19-én tartóztatták le Japánban pénzügyi visszaélések vádjával.    “Ghosn úr átmenetileg akadályoztatva van feladatai ellátásában, de továbbra is a cég elnök-vezérigazgatói tisztét tölti be” – szögezi le a Renault felügyelő bizottságának közleménye, hozzátéve, hogy amíg Carlos Ghosn jogi ügyeit rendezi, feladatait teljes vezérigazgatói hatáskörrel Thierry Bollore veszi át.

Bollore 2012 óta dolgozik a Renaultnál, tavaly februárban nevezték ki ügyvezető igazgatónak. Korábban autóipari beszállítóknál is dolgozott, egyebek között a Michelin és a Faurecia cégnél, ezek mellett ázsiai üzleti tapasztalatokkal is rendelkezik.    Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter egy rádióinterjúban jelezte, hogy a Renault működésének folyamatossága érdekében a részvények 15 százalékos tulajdonosa, a francia kormány Carlos Ghosn vezetői posztján való megtartását fogja szorgalmazni a felügyelő bizottság ülésén.

A Nissan felügyelő bizottsága november 22-én ül össze Carlos Ghosn helyzetének megvitatására és az előzetes információk alapján leváltása mellett fog dönteni. Ghosn vezérigazgatói megbízatása az idén megkötött szerződés szerint 2022-ig tartott volna a Nissannál.    A Renault felügyelő bizottsága döntött arról is, hogy a Ghosn elleni vádak alapjául szolgáló információk átadását kéri a Nissantól.     A francia kormány a vezérigazgató letartóztatását követően azonnal átvizsgáltatta Carlos Ghosn franciaországi adózási adatait és – ahogy arról Bruno Le Maire rádióinterjújában beszámolt – nem talált benne semmi rendellenességet.

A japán hatóságok azzal vádolják Carlos Ghosnt, hogy 2011 és 2015 között a ténylegesnél ötmilliárd jennel (40 millió euró) kisebb jövedelmet jelentett a tokiói tőzsdének tett beszámolókban, illetve egyéb pénzügyi szabálytalanságokat is elkövetett, valamint saját célra használt fel céges forrásokat.