Munkában az első bioetanolos teherautó

Igen találó, hogy a Scania új, 13 literes, bioetanol-üzemű motorjával felszerelt legelső tehergépkocsit éppen etanol szállítására használják. A tehergépkocsi a Lantmännen Agroetanol vállalathoz tartozik, amely az északi régió legnagyobb biofinomítóját üzemelteti.

A 410 lóerős teherautó a Josef Lindberg i Sandarne fuvarozóvállalat üzemeltetésében a Gävle városában található Lantmännen vállalattól szállít ki bioetanolt az ügyfeleknek Svédország középső részén.

A nehézgépjárművek számára kínált ED95 (bioetanol gyújtássegítő adalékkal keverve) üzemanyaggal a szén-dioxid-kibocsátás akár 90 százalékkal is csökken. A nitrogén-oxidok és a részecskék kibocsátása is jelentősen kisebb mértékű. A 410 lovas bioetanol-üzemű motor legnagyobb nyomatéka 2150 newtonméter, amely megegyezik dízelüzemű testvérének nyomatékával, és az üzemanyag-fogyasztás szintén a hagyományos dízelmotorokéhoz mérhető. Az új erőforrás a hagyományos dízelekhez hasonlóan kompressziós gyújtással működik, így nincs szükség nagyobb szerkezeti módosításokra. A motor legjelentősebb változtatásai az üzemanyag-befecskendező rendszerrel és a hengerekkel kapcsolatosak, amelyeket a nagyobb sűrítésnek megfelelően alakítottak át. Ugyanazt az SCR kipufogógáz-utánkezelő rendszert használja, amelyet a Scania szinte az összes Euro VI-os motorjához alkalmaz.