Triplázott az Alstom

Jelentős forgalomnövekedés mellett megtriplázta nyereségét pénzügyi éve első felében az Alstom francia vasúti gépipari konszern.

Üzleti éve első felében – április-szeptemberben – az előző évinél 20 százalékkal magasabb, 4,01 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el az Alstom.     Kiigazításokkal számolva az adó- és kamatfizetés előtti eredmény 58 százalékkal 285 millió euróra emelkedett, a bevételarányos bruttó jövedelmezőség pedig 7,1 százalékra nőtt 5,4 százalékról.    Az Alstom első féléves nettó nyeresége 563 millió euróra emelkedett, ami több mint háromszorosa a bázisidőszakban elért 177 millió eurónak.

Az év első felében közel 125 százalékkal 7,12 milliárd euróval, 38,1 milliárd euróra emelkedett az Alstom rendelésállománya. A növekedésben nagy szerepet játszott, hogy például Franciaország 100 darab TGV-szerelvényt, Kanada, India és Tajvan metrószerelvényeket, Olaszország elővárosi vasúti szerelvényeket, Marokkó pedig villanymozdonyokat rendelt.

A francia Alstom és a német Siemens vasútgépészeti üzletága a jövő év első felében zárja le az egyesülést, bár az Európai Bizottság október végén aggodalmainak adott hangot a versenypiacra gyakorolt esetleges hátrányos hatások miatt.     Az Alstom három évvel ezelőtt adta át energiaipari üzletágát az amerikai General Electric vállalatnak.