Ezek az új nhp feltételei

bérverseny, órabér, átlagbér, bruttó, cafeteria
Megjelent a 2019 elején induló Növekedési Hitelprogram új konstrukciója, az nhp fix terméktájékoztatója a Magyar Nemzet Bank (MNB) honlapján.    A tájékoztató tartalmazza az 1000 milliárd forintos keretösszeggel induló konstrukció részletes feltételeit.

Az nhp fix a legfontosabb paraméterek és a lebonyolítás tekintetében megegyezik az nhp korábbi szakaszaival.    Így az MNB nullaszázalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-knak. A program likviditási szempontból semleges, mert az nhp fix keretében folyósított hitelvolumenből fakadó többletlikviditást alapkamaton sterilizálják.    Az nhp fix célzottabb a program korábbi szakaszainál. Ezúttal is csak beruházási célra nyújthatók hitelek (ideértve a pénzügyi lízinget is), azonban csak forintban, 3 évnél hosszabb futamidőre, és szűkül a felhasználás köre is.

Az új konstrukcióval az MNB elsősorban a kkv-hitelezés szerkezetére kíván hatást gyakorolni, célja a hosszú lejáratú és rögzített kamatozású hitelek részarányának növelése.