F-16-osokat vesznek a szlovákok

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter és az amerikai Lockheed Martin fegyvergyár alelnöke, Martin Ana Wugofski Pozsonyban aláírta azt a szerződést, amelynek alapján Szlovákia 2023-ig 14 darab új F-16 Block 70/72-os típusú vadászrepülőgépet vásárol.

Szlovákia a 14 repülőgépért, illetve a velük együtt járó fegyverzetért és kiképzésért több mint 1,6 milliárd eurót fizet majd, ami a legmagasabb összeg, amelyet Szlovákia eddigi történetében a légierő modernizálására fordítottak. A beszerzést idén júliusban hagyta jóvá a szlovák kormány.    Az amerikai vadászgépek a szlovák hadsereg jelenleg használatban lévő MiG-29-es típusú, orosz gépeit váltják majd fel. A 14 repülőgépből 12 egyszemélyes, kettő pedig kétszemélyes, ez utóbbiak kiképzési célokat szolgálnak majd. A vonatkozó dokumentumok szerint a gyártó 2022-ig négy gépet szállít le Szlovákiának, a fennmaradó tízet pedig 2023-ban.

Az amerikai vadászgépek megvásárlásáról szóló dokumentumok aláírása egy több éve nyitott kérdést zárt le. Az elmúlt években ugyanis több lehetőség is felmerült a tekintetben, hogyan lehetne helyettesíteni a még hadrendben álló MiG-eket, köztük az is, hogy Szlovákia svéd Gripeneket vásárolt vagy bérelt volna. A kérdés még az év elején is megválaszolatlan volt, a jelenlegi kormány előző védelmi minisztere idején még a svéd JAS-39 C/D típusú gépek megvásárlása tűnt a valószínűbbnek.    A beszerzésről szóló nyári szlovák kormánydöntés után Peter Pellegrini azt mondta: gazdaságilag a legkedvezőbb és műszakilag a legjobb megoldást választották. Kifejtette: bár az F-16-osok beszerzési költsége néhány száz millió euróval magasabb, mint a Gripeneké, a gépek tervezett 30 éves üzemeltetési költségei az amerikai gépek esetében 8 százalékkal alacsonyabbak, mint a svéd gépek esetében.