Nem megy tőzsdére a Volvo

Egyelőre levette a napirendről a tőzsdei bevezetést a Volvo Cars svédországi autógyártó – közölte a cég vezérigazgatója.

A bejelentésre azután került sor, hogy a Volvo Cars kínai tulajdonosa szeptember elején úgy döntött “a kereskedelmi háború és a piaci bizonytalanság fokozódása miatt, hogy elhalasztja a tőzsdei bevezetést”.
Hakan Samuelsson, a Volvo Cars vezérigazgatója azt mondta, hogy “a mostani nem a legjobb pillanat tőkenövelésre részvénykibocsátás révén”.  Az autógyártóknak rengeteg pénzre van szükségük ahhoz, hogy kifejlesszék elektromos és önjáró autóikat. Hakan Samuelsson elmondta, hogy a fejlesztéseket a Volvo Cars saját készpénztartalékának a felhasználásával finanszírozza.    A kínai Geely Holding által 2010-ben a Ford Motortól 1,8 milliárd dollárért megvásárolt svéd cég részvényeit a stockholmi tőzsdére tervezték bevezetni. Az autógyártó értékét az elsődleges részvénykibocsátás (ipo) után 16 és 30 milliárd dollár körülire várta a Geely.    A megromlott amerikai-kínai kapcsolatok miatt azonban az anyacég úgy vélte, hogy a piac nem a valós értékének megfelelően árazná be a Volvót és ezért döntött szeptemberben a részvénykibocsátás elhalasztásáról.