Visszaesett a német ipari termelés

fémipari képzés, magyar ipar
Csökkent Németország ipari termelése novemberben, újabb jeleként annak, hogy Európa legnagyobb gazdaságában lassul a növekedés a kedvezőtlen külpiaci helyzet következményeként.

A német statisztikai hivatal (Destatis) közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés októberhez képest. Elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 0,8 százalékos csökkenés után.    Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 4,7 százalékkal esett vissza Németország ipari termelése novemberben az előző havi 0,5 százalékos növekedés után.     Novemberben a termelési eszközök gyártása 1,8 százalékkal, a félkész termékek előállítása 1,0 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 4,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az energiatermelés 3,1 százalékkal, az építőipari termelés pedig 1,7 százalékkal esett vissza havi szinten.

A gazdasági minisztérium olyan egyszeri tényezőknek tulajdonította az ipari termelés csökkenését, mint a munkanap-áthelyezések szokatlanul magas száma, illetve az új autók üzembe helyezésével kapcsolatos, a károsanyag-kibocsátás új mérési eljárásának bevezetésével összefüggő nehézségek.

Németország hazai összterméke 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest.     Az amerikai kormányzat által indított kereskedelmi háborúk, Nagy-Britannia európai uniós tagságának rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnésének kockázata, valamint a feltörekvő piacok gyengébb növekedése megfékezte a német gazdaság kilenc éve tartó lendületes bővülését. A külső sokkokat és kockázatokat tompítja az erős hazai gazdaság és belső fogyasztás, mivel a német fogyasztók költekezési kedve nem csappant, köszönhetően a rekord magas foglalkoztatottságnak, a béremeléseknek, az alacsony hitelköltségeknek és más fiskális ösztönző intézkedéseknek.