Elégedettek a Continentalnál

A Continental elérte a tavalyi pénzügyi évre tervezett céljait. Az autóipari piacok szűkülésének ellenére a technológiai vállalat továbbra is jövedelmező növekedést mutatott be. A DAX-on jegyzett vállalat bejelentette, hogy a negyedik negyedévben a működési teljesítmény a várakozásoknak megfelelő volt. Az utolsó három hónap teljesítményét részben a megnövekedett téli gumiabroncs-eladások, valamint a nem-autóipari üzletág pozitív piaci fejlődése erősítette.

Továbbá a DAX-on jegyzett vállalat a powertrain üzletágát is egy önálló vállalatcsoporttá alakította, amely a bejelentés szerint a 2019-es évvel kezdte meg a működését. Egy, az év közepére tervezett első nyilvános ajánlattétel előkészítése már megkezdődött.

Az autóipari, gumiabroncs üzletági és iparági környezetben a nemzetközi technológiai gyártó vállalat állandó árfolyamon számolva 45-47 milliárd euró összevont árbevételt, valamint 8-9 százalékos korrigált ebit árrést vár az idei pénzügyi évre. A Continental előretekintése részben azon a várakozáson alapul, hogy a személyautókat és a könnyű haszongépjárműveket érintő globális termelési mennyiség 2019-ben nagyjából a megelőző évi szinten alakul.

Az előzetes kulcsszámok alapján a 2018-as évre vonatkozó árbevétel emelkedés összesen 1 százalékos éves növekedést jelent. Az összevont árbevétel így kb. 44,4 milliárd euróra nőtt, a korrigált ebit árrés pedig 9,2 százalék lett, amely megegyezik a korrigált működési hozammal (kb. 4,1 milliárd euró). A Continental a konszolidáció és az árfolyamok változásaival korrigált árbevétel növekedése 3 százalék volt az előző pénzügyi évben. Erre a fejlődésre negatívan hatott a személyautók és könnyű haszongépjárművek gyártási volumenének további globális hanyatlása, amely a negatív várakozásoknak megfelelően 2018-ra -1 százalékban materializálódott, az előzetes adatok alapján. 2018 negyedik negyedévében a globális termelés is csökkent, éves 4 százalékkal.