Hatalmas kártérítést követel a Waberers

Waberers, Waberer's
A Waberer’s International Nyrt. 36,4 millió euró kártérítést és 11,3 millió eurónyi kamatot követel azoktól a tehergépjármű-gyártóktól, akik ellen még 2017-ben nyújtott be keresetet a müncheni helyi bíróságnál – közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Waberer’s az Európai Gazdasági Térségben megvalósult versenyellenes, főleg közepes és nehéz tehergépjárműveket érintő, összehangolt árazás miatt 2017 júliusában benyújtott megállapítási keresetet alakítja teljeskörű keresetté.
A vállalat közleménye szerint a kereset összegszerűségének alapjául egy versenyjogi közgazdász által – a tehergépjármű kartell túlárazásának mértékéről – készített részletes kárszakértői vélemény szolgál.    Közölték: az alperesek érdemi ellenkérelmükben a bíróságtól a kereset elutasítását kérik.    A peres eljárással kapcsolatos részleteket a Waberer’s a peres eljárás kezdeményezésének napján tette közzé a honlapján – írták.

A Waberer’s korábban azt is közölte, hogy a logisztikai és fuvarozó cégnek jelentős kárt okozhatott az Európai Unió versenyjogának megsértése. A Waberer’s és annak jogelődei 1997 januárjától kezdődően több ezer kamiont lízingeltek és vásároltak különböző kartellek részvevőitől. Az eredeti keresetben a Waberer’s hivatkozik az Európai Bizottság 2016. július 19. napján hozott határozatára, amellyel rekord összegű bírságot szabott ki  a MAN, a Volvo/Renault, a Daimler (Mercedes), az Iveco és a DAF tehergépjármű gyártókra amiatt, hogy kartell keretében összehangolták a nagykereskedelmi listaárakat, az új emissziós technológiák bevezetésének időzítését, valamint ezek költségeinek vevőkre történő áthárítását.     Keresetében a Waberer’s hivatkozik arra is, hogy az Európai Bizottság határozata kötelező erejű bizonyítékként szolgál a tagállami bíróságok számára arra vonatkozóan, hogy a versenyellenes magatartás megvalósult és jogellenesnek tekintendő.