Menő lett az elektromos pickup

Elektromos kis-áruszállító járművek gyártására létrehozott vállalatban tervez részesedést vásárolni az Amazon és a General Motors a Reuters hírügynökségnek az ügyletben ismeretekkel rendelkező forrásokból származó információi szerint.

A forrás arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy az Amazon.com és a General Motors vállalatok tárgyalásokat folytatnak az elektromos kisteherautók gyártására készülő Rivian Automotive vállalattal kisebbségi résztulajdon vásárlásáról. A két cég befektetése 1-2 milliárd piaci tőkeértékhez juttatná a Michigan állambeli Plymouthban alapított startup vállalatot.     Az Amazon és a Rivian elzárkózott a Reuters értesülésének kommentálásától. A General Motors közleményében a Rivian méltatására szorítkozott, de nem tett említést arról, hogy bármilyen tárgyalások lennének folyamatban. “Nagyra értékeljük, amit a Rivian a zéró-emissziós és teljesen elektromos mobilitás jövőjéért tesz” – írja a GM közleménye.

A Rivian 2020 őszén tervezi piacra dobni tavaly novemberben bemutatott R1T elektromos pickupját. A céget 2009-ben jelenlegi vezérigazgatója R.J. Scaringe alapította. Elmondása szerint a cég elektromos járműplatformja egy, az akkumulátor egységet, a hajtásláncot, a felfüggesztést, a fékrendszert és a hűtést egyaránt a kerekek felső pereme alatt “gördeszkaként” egységbe foglaló módon a lehető legoptimálisabb rakodófelületet biztosítja egy szállítójármű számára. A Riviannak nem áll szándékában saját önvezető technológiát kifejlesztenie, ehhez más cégekkel tervez együttműködésre lépni – mondta.    Az Amazon a múlt héten jelentette be, hogy 530 millió dolláros befektetéssel szállt be az önvezető járműtechnológiai fejlesztéssel foglalkozó Aurora Innovation Inc. startup vállalatba.

A Rivian működésének pénzügyi fedezetét jelenleg az Abdul Latif Jameel szaúdi autókereskedő cég, valamint a Sumitomo Corp of Americas és a Standard Chartered Bank pénzintézetek befektetései biztosítják.