Romániában bővít a Mercedes

Bővítette romániai gyártókapacitását a német Daimler járműgyártó, amely kettős tengelykapcsolós, nyolc fokozatú automata sebességváltókat kezdett gyártani a dél-erdélyi szászsebesi üzemében – adta hírül a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

Az újságnak Frank Deiss, a Powertrain Mercedens-Benz Cars termelési igazgatója elmondta, hogy Románia továbbra is szerepel a német járműgyártó beruházási térképén, de egyelőre újabb fejlesztésekről nem született döntés. Hozzátette: ehhez Romániának javítania kell a közúti és a vasúti infrastruktúráját. A lap megállapította, hogy a német vállalat Romániában csak alkatrészeket gyárt, miközben Magyarországon járműveket is.

Az újabb szászsebesi beruházás értékét a vállalat nem hozta nyilvánosságra, de a lap járműpiaci forrásokra hivatkozva tudni véli, hogy 250 millió euróba került. A Daimler szászsebesi romániai leányvállalata, a Star Assembly 54 ezer négyzetméter felületen két új gyártócsarnokot hozott lére, ahol 500 új munkahely létesül a fejlesztésnek köszönhetően. A Romániában most gyártani kezdett sebességváltók amerikai, mexikói és kínai Mercedes-üzemeket szolgálnak majd ki.
A német gyártónak Szászsebesen kívül a szintén dél-erdélyi Fehér megyében levő Kudzsiron is van üzeme, a két romániai telephelyen jelenleg több mint 3 ezer dolgozót foglalkoztatnak.