Stabil a gumiabroncspiac

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (Etrma) a napokban publikálta a tagok 2018-ra vonatkozó értékesítési adatait. Összességében elmondható, hogy az iparág teljesítménye általában stabil és megfelel a várakozásoknak. A tagok a teherautó-gumiabroncsok piacán kiugróan jó eredményről számoltak be (+9 százalék), ezzel szemben a mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése az ötödik egymást követő évben csökkent (-4 százalék). 2018 utolsó negyedévében minden gumiabroncsszegmens nőtt a 2017-es negyedik negyedévhez képest.

A személyautó gumiabroncsok piaca csekély mértékben nőtt (+1 százalék), ami elsősorban a négyévszakos gumiabroncsok értékesítésében elért jelentős növekedésnek köszönhető. Új autók eredeti felszereltségeként történő gumiabroncs értékesítése terén – tehát az autógyáraknak történő közvetlen eladás – kismértékű (-4 százalék) csökkenést regisztráltak. Összességében az Etrma-tagok személyautó-gumiabroncsok értékesítése jellemzően stabil. A téli és a nyári gumiabroncs-értékesítés alakulását összehasonlítva érdemes megjegyezni, hogy a téli gumiabroncsok értékesítése nőtt (+1 százalék), míg a nyári gumiabroncsoké ugyanilyen mértékben csökkent.

A teherautó gumiabroncsok piacán az Etrma-tagok az árbevételük +9 százalékos változásáról számoltak be, és a trendet jellemzi, hogy a rendkívül erős negyedik negyedévben +16 százalékos növekedést mértek.
2018-ban Magyarországon minden eddiginél több, összesen 3,1 millió darab gumiabroncsot értékesítettek a nagy- és kiskereskedőknek, ami 9,7 százalékos éves növekedést jelent.