Magyarok a világ járműgyártásában kiállítás az AMTS-en

Március 22 és 24 között rendezte meg az Autós Nagykoalíció A magyarok a világ járműgyártásban című kiállítást Budapesten, az AMTS részeként. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke immár hetedszer tisztelgett kiállítás formájában a sikeres magyarok előtt. A rendezvényt Palkovics László innovációs- és technológia miniszter nyitotta meg, aki maga is járműipari mérnök.

Az Autós Nagykoalíció jóvoltából közel hétszáz fiatal vett részt a megnyitón az ország minden pontjáról. Olyan motivációt szeretnénk adni a pályaválasztáskor a fiataloknak, hogy ezt a nagyszerű szakmát válasszák, amit úgy hívnak, magyar járműipar – hangsúlyozta köszöntőjében Knezsik István.

Palkovics László és Knezsik István

Mérnöknek lenni jó, járműmérnök lenni még jobb, autómérnöknek lenni pedig a legjobb dolog – fordult a fiatalokhoz megnyitó beszédében a miniszter. Palkovics László nem csak politikusként vett részt a rendezvényen, hanem elismert szakemberként is. A Széchenyi-díjas gépészmérnök, aki számos haza és német szakmai kitüntetés birtokosa, közéleti szerepvállalása előtt kimagaslót alkotott. Ő hozta Budapestre a Knorr-Bremse európai fejlesztő központját, s vezetőjeként kifejlesztették a nehézgépjárművekre az elektronikus menetstabilizátor rendszert, az ESP-t. Palkovics László 35 évesen az év fiatal menedzsere lett, 43 évesen pedig megválasztották az MTA tagjává.

Ugyancsak a pályaválasztás fontosságát hangsúlyozta a népes fiatal közönségnek Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tatabányai származású rektora, s arról beszélt, hogy a MOME-n végzettek szinte minden nagy járműgyártónál megtalálhatók, s biztatta a fiatalokat, hogy ha kedvet éreznek, váljanak formatervezővé, mert szép perspektívával kecsegtet.

Kocs ezúttal sem maradt ki a kiállításból. Ebben a kis Komárom-Esztergom megyei településen született meg Mária Terézia korában a kocsi, felváltotta a szekeret, s elindult európai hódító útjára. Tiszteletére évente kocsitoló versenyt rendeznek. A települést két korábbi és a jelenlegi polgármester, Simon László képviselte. Ugyancsak Mária Terézia korát idézte meg Habsburg György. Ősei indították el a Bécs-Budapest postakocsi járatot, a delizsánsz tavaly volt látható a kiállításon, idén a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum a 18 századi gálahintót mutatta be Budapesten.