Újabb Fordot gyárt Románia

A Ford Puma lesz a második modell, amelyet az amerikai járműgyártó romániai üzemében fognak összeszerelni – erősítette meg hivatalosan a vállalat.

A Ford tavaly májusban jelentette be, hogy romániai üzemében egy második modell gyártását is elkezdik az Ecosport hobbiterepjáró után, de azóta nem közölték hivatalosan, melyik lesz az. A nemzetközi szaksajtó tudni vélte, hogy a Pumaról van szó, de most a gyártó is hivatalosan megerősítette az információt.    A vállalat közlése szerint év végén kezdik el értékesíteni a Krajovában gyártott új modellt, amely kiegészíti a Ford SUV járműveit, amelyek Európában eladott Fordok több mint 20 százalékát teszik ki.    A Ford tavaly novemberben kezdte el a felvételi eljárást további 1700 dolgozó alkalmazása érdekében. Ennek eredményeként a munkavállalók száma 4400-ről 5900-ra emelkedik. A Ford eddig is a dél-romániai Krajova megye legnagyobb munkáltatója volt.

A Ford 2008 óta van jelen Romániában, ahol összesen 1,5 milliárd eurót fektetett be. Jelenleg a második legnagyobb járműgyártó a francia Renault tulajdonában levő Dacia után.    A Ford az idei első két hónapban 21 070 járművet szerelt össze, ami éves összehasonlításban 9 százalékos csökkenést jelent. Tavaly egész évben 141 507 járművet gyártottak, háromszor többet, mint előző évben. A jelentős növekedés azzal magyarázható, hogy a romániai üzem áttért a jóval népszerűbb Ecosportra a B-Max után, amely nem volt keresett, ezért leállították a gyártását.