Újabb villanyautót mutatott be a VW

A Volkswagen leleplezte az ID. járműcsalád legújabb tagját, az ID. Roomzz modellt Sanghajban. A szabadidő-autó egy zero-emissziós jármű, amely megfelel mind a családi, mind az üzleti élet elvárásainak. A szériaváltozat 2021-ben a kínai piacon fog először bemutatkozni.

Az ID. Roomzz ötvözi a jövőbeli IQ.Drive rendszereket – szükség esetén teljesen automatikusan képes (4. szint) a forgalomban közlekedni. A jármű utasai interaktív kijelzőkön keresztül kapnak tájékoztatást. A teljesen új, változtatható belső koncepció nagymértékben individualizálható. Különböző üléskonfigurációi nemcsak az utasok személyes igényeihez igazíthatók, hanem az adott vezetési módhoz is.

Amikor a vezető teljesen automata vezetési módra vált, az egyes ülések 25 fokkal befelé fordulhatnak, így segítve az utastérben a kommunikációt, a társalgó-jellegű hangulat elérését. Továbbá, amikor az autó az teljesen automatikusan közlekedik, az utasok egyénileg, igényüknek megfelelően állíthatják be ülésüket. Ebben az üzemmódban az ülések a függőleges helyzetből szinte teljesen lehajthatók.

Az ID. Roomzz nem rendelkezik hagyományos műszerfallal. A digitális pilótafülke egy üvegpanelből áll. A digitalizált kormánykereket koncepcionálisan integrálták a panelbe. A belső térben használt anyagok is szokatlanok. Az üléshuzatok megújuló anyagból készültek. Az ajtóborításokban speciálisan feldolgozott fa furnérokat használnak. A CleanAir rendszer aktív szűrőrendszert használ annak biztosítására, hogy a jármű belsejében lévő levegő még akkor is tiszta marad, ha
a környezeti levegő nem az lenne.

A 82 kWh akkumulátorral az ID.Roomzz akár 450 kilométer (WLTP) vagy 475 kilométer (NEDC, Kína) hatótávolsággal rendelkezik, mielőtt az akkumulátort fel kellene tölteni. Körülbelül fél óra alatt a koncepcióautót kapacitásának 80 százalékára lehet feltölteni egy gyors, 150 kW-os (DC) töltőrendszer segítségével. Két elektromos motor folyamatosan képes mindkét tengelyt 225 KW / 306 LE (elektromos 4×4) rendszerteljesítménnyel meghajtani. 6,6 másodperc alatt gyorsulhat 100 kilométer/órára és elérheti a legfeljebb 180 kilométer/óra sebességet (elektronikusan szabályozott).