A Denso gyártja majd a Toyoták elektronikai alkatrészeit

A Toyota és a Denso bejelentették, hogy az alapvető elektronikai alkatrészek gyártását a Toyota és a Lexus számára ezentúl a világ második legnagyobb autóalkatrész-gyártója a Denso végzi majd, amelyben a Toyota-csoport egyharmados tulajdonrésszel rendelkezik, és így annak legnagyobb részvényese.

A két vállalat 2018 júniusában kezdett tárgyalásokat arról, hogy a Toyota és a Denso központi elektronikai alkatrészgyártását áthelyezik a Densóhoz, és részletes tanulmányokat készítettek ennek megvalósításáról. A Denso globális értékesítéseinek egyébiránt közel felét teszik ki a Toyota részére történő eladások.

 A Toyota elektronikai alkatrészeinek gyártását jelenleg közösen irányítja a Toyota és a beszállító.  A jövőben ezeket a fejlesztési funkciókat és a gyártási műveleteket a Denso végzi majd. A kezdeti megbeszélések arra irányultak, hogy 2019 végéig megtörténhessen a termelési műveletek átirányítása, 2022-ig pedig a fejlesztési funkciók konszolidációja, de a zökkenőmentes átvitel és az új struktúra gyorsabb kialakítása érdekében mindkét vállalat megállapodott abban, hogy 2020 áprilisában mind a fejlesztést, mind a termelést átveszi a Denso.

A megállapodás főbb pontjai

  1. Az elektronikai alkatrészek gyártási műveleteinek egységesítése: 2020. április 1-jén a Toyota Hirose üzemében folyó elektronikai alkatrészgyártás a Denso irányítása alá kerül. A földterületet, a termelési infrastruktúrát (beleértve az épületeket, a berendezéseket és a szoftvert is), valamint a Hirose üzem egyéb tartozékait a Denso veszi át.
  2. Az elektronikai alkatrészek fejlesztésének átadása: 2020. április 1-én az elektronikai alkatrészek fejlesztési műveleteit átveszi a Denso.