Kínai kézbe kerülhet a horvát hajógyártó

Egy kínai hajógyártó konszern képviselői kezdtek tárgyalásokat Horvátországban az Uljanik hajóépítő vállalat csődtől való megmentéséről.

A China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) hajógyártó konszern vezető szakemberei tárgyalásokat folytattak Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel és gazdasági tanácsadó testületével a pénzügyi nehézségekkel küszködő Uljanik hajóépítő vállalat megmentéséről.     A kínai vállalat szakemberekből, jogászokból és befektetési bankárokból álló delegációja a hajógyár adriai dokkjaiban is látogatást tett.

A 25 százalékos állami tulajdonban lévő Uljanik két hajóépítő dokkal rendelkezik Pula és Rijeka kikötőkben. A vállalat pénzügyi gondjai 2017-ben kezdődtek. A csődeljárás megindítása május 13-án esedékes a vállalat ellen. Tavaly a cég 4500 alkalmazottjából 1800 veszítette el állását.     Az állami tulajdonos az elmúlt hónapban közölte, hogy nem támogatja a vállalat feltőkésítését annak a költségvetésre mért pénzügyi terhei miatt. A CSIC bevonásáról a horvát hajógyár megmentésébe április elején született megállapodás Li Ko-csiang kínai miniszterelnök horvátországi látogatásán.