A Google-lel szövetkezik a Renault-Nissan

Együttműködésre lépett a Nissan-Renault szövetség a Waymo vállalattal önvezető járművek, személy- és árufuvarozási szolgáltatások fejlesztésére.

A Waymo a Google anyavállalata, az Alphabet érdekeltségi körébe tartozik. A megállapodás értelmében a felek exkluzív együttműködésre lépnek személy- és áruforgalmi szolgáltatások nyújtásában vezető nélküli járművekkel Franciaországban és Japánban. Ennek érdekében a Nissan és a Renault közös vállalatot alapít a célra Franciaországban és Japánban.    A Waymo tavaly december óta már kísérleti jelleggel üzemeltet egy vezető nélküli taxi szolgáltatást Waymo One néven az amerikai Arizona állam egy kijelölt területén.     A három vállalat a vezető nélküli szolgáltatások fejlesztésével párhuzamosan együttműködik az érintett piacokon a vonatkozó kereskedelmi, jogi és szabályozási környezeti feltételek felmérésében és alakításában is.

Korábban hasonló célból lépett együttműködésre a Toyota és a japán SoftBank és hozott létre közös vállalatot Monet Technologies néven vezető nélküli mobilitási szolgáltatások fejlesztésére. A Toyota és a SoftBank emellett nagy befektetői is az amerikai Uber fuvarmegosztó szolgáltatásnak.     A Honda tavaly októberben jelentette be, hogy 2,75 milliárd dollárt invesztál az elkövetkező 12 évben önvezető jármű szolgáltatások fejlesztésébe a General Motors autógyárral és annak GM Cruise leányvállalatával létrehozott együttműködés keretében.