Amerikai kézben a német Osram

A német Osram Licht AG világítástechnológiai cég vezetősége és felügyelőtanácsa rábólintott két amerikai befektetési cég felvásárlási ajánlatára.

A 110 éves cég részvényeit 35 euróért veszi meg a Bain Capital és a Carlyle Group befektetési társaság, a vételi árfolyam 22,6 százalékkal magasabb az ajánlattételt megelőző három hónap tőzsdei átlagáránál. Az amerikai felvásárlási árajánlat 3,4 milliárd euróra értékeli az Osram céget.    Az Osram árfolyama 2018 januárjában rekordszinten, 79,58 eurón állt, azóta csaknem 60 százalékkal esett.     Az Osram a március végével zárult pénzügyi második negyedévét
91 millió euró veszteséggel zárta az egy évvel korábbi 56 millió euró adózott nyereséggel szemben.

Az Osram eredménye romlását legnagyobb üzletágában, az autóipari világítástechnikában bekövetkezett keresletcsökkenésnek tulajdonította, bár másik két üzletágában is nagy forgalomcsökkenést szenvedett el. Az autóipari üzletág forgalma 7,4 százalékkal, az optikai félvezető üzletágé 15,3 százalékkal, a digitális alkalmazásoké 3,0 százalékkal csökkent.

Olaf Berlien vezérigazgató nemrég azt mondta, hogy az Osram a jövőben az autóipari világítástechnika mellett a LED világítástechnikai alkalmazások, optikai félvezető technológiai és digitális világítástechnikai alkalmazások fejlesztésére összpontosítja növekedési stratégiáját.    Az Osram Licht AG. mintegy 26 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte.