Nyolc F-16-ost vesznek a bolgárok, vagy mégsem?

F-16
A bolgár parlament jóváhagyta nyolc amerikai F-16 Block 70-es harci repülőgép beszerzését, amelynek érdekében felülvizsgálta a 2019-re előirányzott költségvetést is. A bolgár elnök azonban megvétózta a döntést.

 A nyolc harci repülőgép összesen 1,256 milliárd dollárba (mintegy 360 milliárd forint) kerül, amelyet szeptemberig kell kifizetni. Ez a 2004-óta NATO-tag Bulgária legnagyobb hadi kiadása a rendszerváltás óta.    A gépeket a Lockheed Martin cégnek  2024-ig kell leszállítania, és azok a bolgár légierő korszerűtlen, még az egykori Szovjetuniótól vásárolt MiG-29-es harci repülőgépeit hivatottak felváltani. A légierőnek jelenleg 15 ilyen repülőgépe van, ám közülük már csupán hét működőképes.    A mostani kiadással az államháztartási hiány 0,5 százalékról 2,1-re emelkedik. Bár Románia, Szlovénia és Görögország szintén rendelkezik F-16-os harci repülőgépekkel, a Bulgáriának leszállítandó nyolc gép korszerűbb modell, és a Balkán országai közül egyedül Bulgária rendelkezik majd velük.

Július 23-án azonban Rumen Radev bolgár elnök megvétózta a nyolc amerikai F-16 Block 70-es harci repülőgép beszerzéséről szóló szerződések ratifikációját, amelynek érdekében a szófiai parlament korábban felülvizsgálta a 2019-re előirányzott költségvetést is.    Indoklásában a vadászpilótából lett politikus aláhúzta, hogy a megállapodás tekintetében a kormány nem törekedett társadalmi konszenzusra, sem támogatásra. Emellett megkérdőjelezte azt is, hogy a beszerzés teljes körben lefedi-e a repülőgépek üzemeltetéséhez szükséges felszereléseket, fegyverrendszereket és kiképzést. Radev a nemzeti konzervatív kormánnyal szemben eredetileg svéd Saab Gripen vadászgépek megvásárlását szorgalmazta. A kormányzó jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt ezt később azzal az indokkal vetette el, hogy a Gripeneket utólag NATO szabványokra kellene átalakítani.