Nehéz idők várnak a németekre

Nehéz idők előtt áll a német ipar, a világkereskedelmi ellentétek éleződése és egy megegyezés nélküli Brexit esetén akár még a német gazdaság stagnálásával is számolni kell Dieter Kempf, a BDI német iparszövetség elnöke szerint.

A BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie e.V.) elnöke a német dpa hírügynökségnek adott interjúban elmonda: “A világkereskedelmi ellentétek és a Brexit miatt nagy bizonytalanság uralkodik az iparvállalatok körében. A megrendelések és az ipari termelés csökkennek, a feldolgozóipari vállalatok egyre kevesebbet ruháznak be. Az idén emiatt legfeljebb 0,5 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani. Amennyiben viszont októberben ‘kemény Brexitre’ kerül sor, a növekedés akár meg is közelítheti a nullát”.    Dieter Kempf kifejezetten károsnak tartja a Brexit további halogatását: “a vállalatok szeretnének már tisztán látni a kérdésben. A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem kerülne sor a Brexitre. De ha mégis, akkor a második legjobb lehetőség Nagy-Britannia megegyezéses távozása lenne. Egy kemény Brexitnek, vagy egy újabb halasztásnak viszont nagyon fájdalmas következményei lesznek”.

A nemzetközi kereskedelmi ellentétek éleződése és a világgazdasági aktivitás lassulása a második negyedévben számottevő mértékben visszavetette az exportorientált német termelőipar teljesítményét. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kimutatása szerint a bruttó nemzeti termék (GDP) 0,1 százalékkal zsugorodott az előző negyedévihez képest. Holott az első negyedévben a legnagyobb európai gazdaság még 0,4 százalékos negyedéves növekedést ért el.

A BDI az ipari termelés fellendülésének az elősegítése érdekében az adóterhek csökkentését, a bürokrácia leépítését és a digitális infrastruktúra kiépítésének az előmozdítását várja a kormánytól.     A gyenge második negyedév után a német szövetségi jegybank, a Bundesbank sem talált a nyár folyamán fellendülésre utaló jeleket a német gazdaság teljesítményében. A Bundesbank megítélése szerint a negyedéves GDP-növekedés a második negyedévben is negatív lehet.

Jens Weidmann a Bundesbank elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung lapnak adott interjúban azonban hangsúlyozta, hogy a lassulás jelei ellenére sem lát okot pánikra, mivel Németország egy hosszas fellendülési periódus után rekordnagyságú foglalkoztatással jutott el jelenlegi állapotába. Rámutatott ugyanakkor, hogy a kilátások megítélése olyan világpolitikai tényezők, mint a kereskedelmi ellentétek és a Brexit tükrében kifejezetten nehéz feladat.     Amennyiben két egymást követő negyedévben következik be negyedéves GDP-csökkenés, azt a közgazdászok “technikai recessziónak” nevezik. Egy ilyen technikai recesszió még csak átmeneti zökkenő ugyan, másként néz ki a helyzet akkor, ha az éves gazdasági teljesítmény marad el az előző évitől. Ezzel a lehetőséggel azonban egyelőre nem kell számolni.