Rontott az osztrák beszállító

Az autóipari kereslet csökkenése és a nyersanyagárak emelkedése miatt romlott az osztrák voestalpine acélipari vállalat eredménye pénzügyi éve első, április-júniusi negyedévében.

Szerdai beszámolója alapján a voestalpine 3,34 milliárd euró, az egy évvel korábbinál 3,8 százalékkal kisebb értékesítési árbevétel mellett 27,7 százalékkal alacsonyabb, 370,9 millió euró kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti (ebidta) eredményt ért el. Az ebidta-marzs az egy évvel korábbi 14,8 százalékról 11,1 százalékra csökkent. A működési eredmény 51,6 százalékkal 156,7 millió euróra csökkent 323,8 millió euróról, a bevételarányos jövedelmezőség pedig 9,5 százalékról 4,7 százalékra esett.

A voestalpine nettó negyedéves nyeresége hatvan százalékkal 90,4 millió euróra esett 226,3 millió euróról. Az egy részvényre jutó nyereség 63,6 százalékkal 0,44 euróra csökkent 1,21 euróról.

Beszámolójában a kereskedelmi ellentétek miatt “érezhető módon” lanyhuló világgazdasági növekedésre és az emiatt “kifulladt autóipari konjunktúrára” vezette vissza negyedéves eredménye romlását a voestalpine. A cég ugyanakkor kiemelte, hogy az autóipari üzletágon kívül egyéb fontos üzletágaiban, mint például a vasúti gépiparban, a repülőgépiparban, a raktári berendezéseknél és hegesztési technológiában egyaránt a kereslet növekedését tapasztalta a negyedév folyamán. A nyersanyagárak, így a vasérc árának az emelkedése, ugyanakkor az acéltermékek árának a csökkenése hátrányos hatással volt az eredményre.

A linzi acélipari konszern a folyó pénzügyi évben a fokozódó nehézségek ellenére is az elmúlt évekével “közel azonos” ebidta-eredmény elérését tervezi.