5,5 milliárdos gyárfejlesztés Debrecenben

Megkezdődtek a végső szerelési munkálatok a National Instruments (NI) debreceni gyárának új, “D” épületében, az 5,5 milliárd forintos fejlesztést 2,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány – közölte Ábrahám László, a gyár igazgatója.


Ábrahám László kiemelte: az elmúlt 18 évben a – mérés- és irányításautomatizálás terén piacvezető – amerikai cég folyamatos befektetésekkel bővítette kapacitásait. Hosszú távú tervei igazolásaként 2016-ban jelentette be azt az 5,5 milliárd forint értékű beruházást, amelynek eredményeként 210 magas hozzáadott értékű munkahelyet hoz létre új globális szolgáltatóközpontjában. A projekt megvalósítása a határidő szerint halad, az új irodaépület várhatóan ez év végéig elkészül.     Az új épületbe 250-en költözhetnek be, mindannyian magas hozzáadott értékű pozícióban, mérnöki és informatikai kutatás-fejlesztési és más emberi erőforrás, értékesítési és szolgáltatási területeken dolgoznak, a legtöbbjük felsőfokú végzettséggel, angol és más idegen nyelv ismeretével – sorolta az igazgató.

    Hozzátette: a texasi székhelyű National Instruments vállalatcsoport közös értékteremtésének egyik kiemelt területe a fenntarthatóság, amit az NI nemcsak a fenntartható megoldásokat lehetővé tevő elektronikai termékei, de saját ökológiai lábnyomának csökkentése révén is igyekszik elősegíteni. A debreceni gyártó- és szolgáltató központ további bővítésekor ezért kiemelt cél volt az új, 6000 négyzetméteres épület környezeti terhelésének minimalizálása – jelezte Ábrahám László.

    A NI Hungary Kft. értékesítésének nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint tavaly 650 millió dollár (183 milliárd forint) volt a 2017. évi mintegy 600 millió dollár (172 milliárd forint) után. Az adózás előtti eredmény a 2017. évi 60,7 millió dollárról (17 milliárd forint) 69,5 millió dollárra (19,5 milliárd forintra) emelkedett egy év alatt.