Klímavédelmi projektbe fektet a VW

A Volkswagen-csoport olyan klímavédelmi projekteket támogat, melyek elsősorban az erdők védelmére és helyreállítására összpontosítanak, különösen a trópusokon. A projekteket a legmagasabb „Verified Carbon Standard” (VCS), valamint az „Climate Community and Biodiversity Standard” (CCB) vagy „Gold Standard” szabványok szerinti tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Az első projekt, a Katingan Mentaya erdészet-védelmi projekt az indonéz Borneó-szigeten, mely kompenzálja az új Volkswagen elektromos jármű, az Év Zöldautója 2020 díjra jelölt ID.3 ellátási láncából, gyártásából és szállításából adódóan jelenleg még elkerülhetetlen CO2 kibocsátást, valamint más területek emisszióját.

Ralf Pfitzner, a Volkswagen-csoport fenntarthatósági vezetője elmondta: “A Volkswagen-csoport dekarbonizációs stratégiája a CO2-kibocsátás megelőzésére és csökkentésére összpontosít, például az energiahatékonyság és a megújuló energiákra való átállás révén. Ahol a teljes dekarbonizáció még nem lehetséges, ott olyan erdő-megőrzési programokba akarunk befektetni, amelyek jelentősen csökkentik a légköri CO2-t, hosszú távon támogatják a helyi közösségeket és megóvják a biodiverzitást, ugyanakkor az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljaival összhangban hozzájárulnak az klímaválság kezeléséhez. A vezető éghajlati tudósok által összeállított IPCC 1,5 fokos jelentés szerint a természetes szén-dioxid elnyelők nélkülözhetetlenek az éghajlati célok eléréséhez, és ehhez akarunk hozzájárulni.”

A Katingan Mentaya projektben a Volkswagen együttműködik a Permian Global céggel, a trópusi erdők védelmének és helyreállításának fejlesztőivel. A Katingan Mentaya projekt, amely 149 800 hektár trópusi tőzeges erdőt véd, Kalimantan központjában, az indonéz Borneó szigetén található.

A projekt gondozásában áll egy védettséget nyújtó fontos élőhely is, amely különböző fajoknak biztosít otthont, beleértve a Borneói orangutánok, a Borneói nagyorrúmajmok és a Borneói déli gibbonok populációinak 5-10%-át.

A projekt szorosan együttműködik 34 környező falu közösségével az életkörülmények javítása és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás érdekében – ideértve a tűzoltó csoportok közvetlen foglalkoztatását, mikrofinanszírozási kölcsönök nyújtását, valamint az oktatás és az egészségügy támogatását.

További projektek fejlesztése is folyamatban van Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia trópusi erdőinek védelmére és helyreállítására irányuló projektek fejlesztésében tevékenykedő partnerekkel együttműködésben, illetve előkészítik, vagy tovább bővítik a Csoport gyárainak éghajlatvédelmi projektjeit.